Hlavní výhody:
- Vždy nejnižší cena
- Dostupné ve všech zařízeních
- Pohodlné čtení
Potraviny by bez nich nezůstaly ve formě dlouhé měsíce. Konzervanty spadají pod přídatné látky a výrobci je používají k prodloužení trvanlivosti a jako obranu proti působení mikroorganismů. Objevují se ovšem i tam, kde byste je vůbec nečekali. Část těchto „éček je bezpečná, další ale našemu zdraví neprospívají. Čemu se vyhýbat?
FOTO SHUTTERSTOCK
Co se stane, když na konci roku zapomenete ze školákovy brašny vybalit svačinu, konkrétně marmeládou ochucený jogurt? Vůbec nic. Jeden takový přežil zcela bez úhony dva měsíce letních pařáků v batůžku pohozeném v dětském pokoji v rodině Barbory Matoušové. „Když jsme po prázdninách chystali věci do školy a z tašky na mě vykoukl jogurt, dost jsem se polekala, že jeho obsah bude žít svým vlastním životem. Jenže byl naprosto v pořádku,“ říká mladá matka. O uchování jogurtu „v kondici“ se postaraly konzervanty napumpované do marmelády. Logicky se nabízí otázka, co vydatné dávky éček určených k prodloužení trvanlivosti dělají s naším zdravím. Jsou pro lidský organismus bezpečné, nebo si na ně máme dávat pozor?
Tento článek vyšel v deníku Lidové noviny
Pokud si ho chcete přečíst, můžete si zakoupit toto vydání (včetně příloh) v digitální podobě rychle přes SMS nebo si zakoupit digitální předplatné, aby vám už nic neuniklo. Prohlédněte si také naší nabídku tištěného předplatného nebo akční balíčky.
Tento článek vyšel v deníku Lidové noviny
Digitální vydání | ||
---|---|---|
![]() | ||
Jedno vydání z archivu18 Kčza vydání dle výběru z archivu | ||
Čtení hned teď | * | |
Čtení na tabletech, PC a telefonech | * | |
Chci jedno vydání z archivu |